
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1230 g wody
- 300 g pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 60 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na 2 cm kawałki
- 60 g korzenia selera pokrojonego na 2 cm kawałki
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone -
¾ - 1
łyżeczka soli
lub 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM - ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w plastry, zamarynowanego (patrz wskazówka)
- 400 g warzyw, mieszanych szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 355.3 kcal / 1487.4 kJ
- Białko
- 27 g
- Tłuszcz
- 21.3 g
- Węglowodany
- 20 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Sód
- 896.5 mg
Alternatywne przepisy
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
55 min
Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté
45 min
Zupa jarzynowa z makaronem
45 min
Zupa jarzynowa, roladki drobiowe i warzywa na parze
1 godz. 20 min
Zupa kalafiorowa i pulpety drobiowe w sosie chrzanowym z warzywami na parze
55 min
Krupnik i danie z indykiem na Varomie
55 min
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40 min
Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi (z osłoną noża miksującego)
45 min
Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
15 godz. 10 min
Sos pieczarkowy
40 min
Zupa ogórkowa
30 min
Krupnik z grzybami
45 min