Góralska kwaśnica

Góralska kwaśnica

4.7 780 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

  • 5 g grzybów, suszonych (2-3 szt.)
  • 100 g wrzącej wody do namoczenia grzybów
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 500 - 550 g kapusty kiszonej
  • 1400 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 500 - 600 g żeberek wieprzowych, wędzonych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
    500 - 600 g chudego boczku wędzonego, ze skórą, pokrojonego w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka)
  • 80 - 100 g marchewki przekrojonej na pół
  • 2 - 3 owoce jałowca rozgniecione
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 2-3 cm kostkę
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 341.5 kcal / 1429.7 kJ
Białko 15.7 g
Tłuszcz 24.7 g
Węglowodany 19 g
Błonnik 4.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...