Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 g grzybów, suszonych (2-3 szt.)
- 100 g wrzącej wody, do namoczenia grzybów
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 500 - 550 g kapusty kiszonej
- 1400 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
-
500 - 600
g żeberek wieprzowych, wędzonych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
lub 500 - 600 g chudego boczku wędzonego, ze skórą, pokrojonego w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka) - 80 - 100 g marchewki, przekrojonej na pół
- 2 - 3 owoce jałowca, rozgniecione
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 2-3 cm kostkę
- ¼ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1429.7 kJ / 341.5 kcal
- Białko
- 15.7 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 24.7 g
- Błonnik
- 4.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa gulaszowa
1 godz. 35 min
Flaczki wołowe
2h 35min
Żeberka w kapuście
2 godz. 10 min
Bigos
1h 30min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min
Zupa grzybowa
1h 15min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Żurek
50 min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Kapuśniak
50 min
Zupa grochowa
1u.