Urządzenia i Akcesoria
Góralska kwaśnica
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
5 g grzybów, suszonych (2-3 szt.)
-
100 g wrzącej wody do namoczenia grzybów
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
500 - 550 g kapusty kiszonej
-
1400 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
500 - 600 g chudego boczku wędzonego, ze skórą, pokrojonego w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka)500 - 600 g żeberek wieprzowych, wędzonych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
80 - 100 g marchewki przekrojonej na pół
-
2 - 3 owoce jałowca rozgniecione
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy, suszony
-
400 g ziemniaków pokrojonych w 2-3 cm kostkę
-
¼ łyżeczki kminku
-
½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
15.7 g
Kalorie
1429.7 kJ /
341.5 kcal
Tłuszcz
24.7 g
Błonnik
4.7 g
Węglowodany
19 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Żurek
50 min
Barszcz biały wielkanocny
1 godz. 10 min
Góralska czosnianka z pulpecikami
1 godz. 35 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Bigos staropolski
1 godz. 35 min
Krupnik z grzybami
45 min
Kapuśniak
50 min
Solanka z mięsem
2 godz.
Zupa grzybowa
1 godz. 15 min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 min
Bigos
1 godz. 30 min
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min