Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 40 g masła
- 700 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno pokrojonej
-
½ - 1
łyżeczka tymianku, suszonego
lub 2 - 3 gałązki tymianku, świeżego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1203.3 kJ / 287.6 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 18.8 g
- Tłuszcz
- 19.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Sód
- 541.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fasola adzuki po prowansalsku
13u.
Rozgrzewająca zupa z boczkiem i jarmużem
50 min
Dolnośląska zupa dziewięciozielna
30 min
Klopsiki jagnięce z kuskusem i miętowym jogurtem
40 min
Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto
1h 10 min
Ossobuco po mediolańsku
1h 10 min
Marchewka z kuminem
35 min
Sardyńska zapiekanka ziemniaczana
1h 20 min
Gulasz z polentą
2h
Cytrynowa brukselka
20min
Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
1 Std. 40 Min
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40 min