Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sri Lankan curry powder
- 25 g coriander seeds
- 10 g cumin seeds
- ¾ tsp fenugreek seeds
- 1 tsp fennel seeds
- ½ cinnamon quill
- ¼ tsp whole cloves
- ¼ tsp cardamom seeds (see Tips)
- ¼ tsp black mustard seeds
- ½ tsp black peppercorns
- 2 sprigs fresh curry leaves
Lamb curry
- 350 - 400 g lamb backstrap
- 200 g tri-colour quinoa
- 400 g water, plus extra for soaking
- 360 g brown onions, cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 1 cm piece fresh ginger, peeled
- 20 g coconut oil
- 1 - 2 dried red chillies, trimmed and cut into halves
- 4 cardamom pods, crushed
- 1 sprig fresh curry leaves, leaves only
- ½ tsp paprika
- ¼ - 1 tsp chilli powder (optional)
- ¼ tsp ground turmeric
- 2 stalks fresh lemongrass, bruised and cut into halves
- salt, to taste
- 350 g pumpkin, peeled and cut into pieces (2 cm)
- 200 g cherry tomatoes, cut into halves
- 100 g frozen baby peas
- 270 g coconut milk
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2668 kJ / 635.3 kcal
- Białko
- 43.5 g
- Węglowodany
- 49.6 g
- Tłuszcz
- 26.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 13.8 g
- Sód
- 238.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Quick massaman beef curry
40 min
Mongolian lamb hot pot
3h 25min
Thai red pork curry
35min
Pork san choy bau
25min
Beef ragu
1h 25min
Lamb shanks with risoni and feta
3h 50min
Chilli beef with lemon feta
30 min
Chilli beef with lemon feta
30 min
Vindaloo pork
5 Std. 10 Min
Lamb spezzatino
1 godz. 45 min
Beef and pepper ragu
2 godz. 15 min
Lamb with pumpkin and lentils
50min