
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
- 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sosu sojowego
- 50 g miodu
- 1 - 2 łyżeczki oleju sezamowego (5-10 g), do smaku
-
25
g sosu barbecue
lub 25 g sosu barbecue, hoisin - 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem
- 800 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 400 g czerwonej papryki (ok. 2 szt.), pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) - ½ łyżeczki soli
- 300 g białego ryżu długoziarnistego
- 1000 g wody
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (20 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 408 kcal / 1708 kJ
- Białko
- 38 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Węglowodany
- 55 g
- Błonnik
- 3.1 g