Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g cebuli, przekrojonej na pół
- 350 g zielonej soczewicy, suszonej, namoczonej w wodzie min. 2 godz. przed gotowaniem i odsączonej
- 100 - 120 g zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 główka czosnku, umyta i nieobrana
- 1 liść laurowy, suszony
- 100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 5 mm plastry
- 100 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 700 g wody
- 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1730.8 kJ / 414 kcal
- Białko
- 21.6 g
- Węglowodany
- 45.2 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 931.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40min
Gulasz z zielonej soczewicy
55min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Dal makhani
13hod. 20min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Ragout z soczewicą i burakami
2h 10min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40min
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
2h
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45min
Curry z soczewicy z kurczakiem
8h 35 min
Gulasz soczewicowo-dyniowy
1h