Bakłażany nadziewane kaszą kuskus

Bakłażany nadziewane kaszą kuskus

3.7 99 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 250 g wody gorącej
  • 100 g kaszy kuskus
  • 50 g migdałów, ze skórką
  • 2 - 3 bakłażany (łącznie ok. 600 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia bakłażana
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do przyprawienia bakłażana
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia skóry bakłażana i naczynia żaroodpornego (ok. 1 łyżeczki)
  • 80 g cebuli dymki przekrojonej na pół
  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
  • 50 g moreli suszonych, bez pestek
  • 1 jajko

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 324.1 kcal / 1355.9 kJ
Białko 12.8 g
Tłuszcz 8.6 g
Węglowodany 55.6 g
Błonnik 14.5 g
Tłuszcz nasycony 0.9 g
Sód 646.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...