Ryż z ananasem i łososiem na ostro
TM6 TM5

Ryż z ananasem i łososiem na ostro

3.8 (59 ocen)

Składniki

Marynata do łososia

  • 220 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego, jasnego
  • 1 łyżka miodu, wielokwiatowego, płynnego
  • korzeń imbiru, świeży, obrany (ok. 5 cm kawałek), pokrojony w 1 mm plasterki, do ułożenia na wierzchu łososia
  • 150 g ryżu basmati
  • ¾ łyżeczki soli

Sambal oelek

  • 40 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 20 g wody
  • 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej

Dodatki

  • 20 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 25 g masła
  • 150 g ananasa, świeżego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 600 g wody
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia ryżu (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1879 kJ / 448 kcal
Białko
20.9 g
Węglowodany
46.4 g
Tłuszcz
21.4 g
Błonnik
3.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy