Urządzenia i Akcesoria
Ryż z ananasem i łososiem na ostro
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Marynata do łososia
-
220 g filetów z łososia, świeżych bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
-
2 łyżki sosu sojowego jasnego
-
1 łyżka miodu wielokwiatowego, płynnego
-
korzeń imbiru, świeży obrany (ok. 5 cm kawałek), pokrojony w 1 mm plasterki, do ułożenia na wierzchu łososia
-
150 g ryżu basmati
-
¾ łyżeczki soli
Sambal oelek
-
40 g papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
15 g oliwy z oliwek
-
20 g wody
-
15 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
Dodatki
-
20 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
25 g masła
-
150 g ananasa, świeżego pokrojonego w 1 cm kostkę
-
600 g wody
-
sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia ryżu (opcjonalnie)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
20.9 g
Kalorie
1879 kJ /
448 kcal
Tłuszcz
21.4 g
Błonnik
3.3 g
Węglowodany
46.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
LUNCHBOX
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1 godz.
Sałatka w indyjskim stylu
2 godz.
Sałatka z kaszą pęczak i owocem granatu
45 min
Łosoś w sosie z fenkułu z pomarańczą
1 godz. 25 min
Wołowina z imbirem i pastą miso ze szpinakiem
25 min
Dorsz po tajsku z Varomy
1 godz. 10 min
Makaron z sosem orzechowym w stylu tajskim
25 min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
45 min
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1 godz. 15 min
Polędwica wieprzowa i soczewica ze szpinakiem
20 min
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1 godz.
Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem
35 min