
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek extra virgin
-
500
g pomidorów bez skóry, z puszki pokrojonych na kawałki
lub 500 g pomidorów z puszki - 15 g przecieru pomidorowego z puszki
- 370 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, por, seler naciowy), pokrojonych w 1 cm plastry
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
- 1 szczypta pieprzu, świeżo zmielonego plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
-
350
g fasoli czarne oczko, suszonej namoczonej przez 4 godz. (patrz wskazówka)
lub 350 g zielonej soczewicy, suszonej opłukanej, odsączonej - 350 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) -
1000
g kalmarów, całych, małych oczyszczonych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
lub 1000 g krążków kalmara, surowych świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych - pieprz czarny, świeżo mielony ilość do przyprawienia kalmarów
- 20 g sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (opcjonalnie)
- kolendra, świeża posiekana (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 320 kcal / 1339 kJ
- Białko
- 32 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Węglowodany
- 22 g
- Błonnik
- 11.5 g