Urządzenia i Akcesoria
Gulasz z fasoli czarne oczko i kalmarów
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz. 15 min
8 porcji
Składniki
-
120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
1 ząbek czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
500 g pomidorów, z puszki500 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
-
15 g przecieru pomidorowego, z puszki
-
370 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, por, seler naciowy), pokrojonych w 1 cm plastry
-
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
-
1 szczypta pieprzu, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
-
350 g zielonej soczewicy, suszonej, opłukanej, odsączonej350 g fasoli czarne oczko, suszonej namoczonej przez 4 godz. (patrz wskazówka)
-
350 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1000 g krążków kalmara, surowych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych1000 g kalmarów, całych, małych oczyszczonych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
-
pieprz czarny, świeżo mielony ilość do przyprawienia kalmarów
-
20 g sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (opcjonalnie)
-
kolendra, świeża (opcjonalnie) posiekana
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
32 g
Kalorie
1339 kJ /
320 kcal
Tłuszcz
9 g
Błonnik
11.5 g
Węglowodany
22 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Małże w mleku kokosowym i curry
1 godz. 10 min
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 min
Wegetariańskie chop suey
1 godz. 5 min
Wegetariańskie chili
1 godz. 5 min
Chow mein z krewetkami
1 godz.
Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką
1 godz. 45 min
Krewetki z cebulą dymką
20 min
Orientalna zupa z owocami morza
40 min
Ryż z owocami morza i chorizo
1 godz. 5 min
Gaskońska zupa garbure z tofu
50 min
Sałatka z ogórków z sezamem i wakame
1 godz.
Zupa miso
45 min