
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek extra virgin
- 500 g pomidorów bez skóry, z puszki, pokrojonych na kawałki
- 15 g przecieru pomidorowego z puszki
- 370 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, por, seler naciowy), pokrojonych w 1 cm plastry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
- 1 szczypta pieprzu, świeżo zmielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
- 350 g fasoli czarne oczko, suszonej, namoczonej przez 4 godz. (patrz wskazówka)
- 350 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 1000 g kalmarów, całych, małych, oczyszczonych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- kolendra, świeża, posiekana (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1339 kJ / 320 kcal
- Białko
- 32 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 11.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Portugalska zupa rybna Caldeirada
55min
Zielony rosół kolagenowy
7 Std. 15 Min
Zupa rybna z szafranem
50 Min
Gaskońska zupa garbure z tofu
1 godz. 30 min
Ragout z marynowanym tofu
1 Std. 40 Min
Kuskus z kurczakiem, jagnięciną i pikantnymi kiełbaskami
1h 10min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 Min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40min
Chow mein z krewetkami
1 godz.
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 godz.
Gulasz z ryb i owoców morza
45min
Gulasz warzywny z dorszem i pastą tahini
50 Min