Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 25 - 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 200 g mięsa wołowego, mielonego
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczki kolendry, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 240 - 260 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1178.4 kJ / 281.7 kcal
- Białko
- 14.8 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 14.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 688.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marokańska zupa z ciecierzycy
40min
Egejska zupa warzywna
50min
Zupa z ciecierzycy z jarmużem
50min
Zupa pomidorowa z chlebem, omlet ze szpinakiem i ratatouille na parze
1h 5min
Anchoiada
10min
Toskańska zupa pomidorowa z chlebem
30min
Zupa ogórkowa z szaszłykami z krewetek
35min
Barszcz czerwony, ziołowe kluski
1h 10min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1h
Zupa grochowa z chorizo
45min
Zupa z ciecierzycy (Revithia)
9sa 25 dk
Barszcz z serem feta
40min