Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaftami
TM5 TM6

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaftami

4.2 (23 oceny)

Składniki

  • 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 25 - 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 200 g mięsa wołowego, mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 240 - 260 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1083 kJ / 258 kcal
Białko
17 g
Węglowodany
19.3 g
Tłuszcz
12.6 g
Błonnik
6.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 75 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy