Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g marchewki, pokrojonej w 3 mm plastry
- 150 g bakłażana, pokrojonego w 5 mm półplastry
- 300 g jagnięciny, udźca lub steku, pokrojonej w ok. 2 cm kostkę
- 150 g krojonych pomidorów, z puszki
- 5 - 6 moreli suszonych, bez pestek, pokrojonych w paski
- 150 g kaszy kuskus
- 260 - 280 g wody, wrzącej
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 5 - 10 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno posiekanej, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1565.8 kJ / 374 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 48.3 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 780.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryż kaszmirski
30 min
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
9 godz.
Ossobuco
1h 10min
Kofty z jagnięciny i chutney z mango
3h 10 min
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1h
Biryani z jagnięciną
1 Std. 20 Min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1h 15min
Polędwica wieprzowa i soczewica ze szpinakiem
20min
Szybki dhansak z jagnięciny
45 min
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1 Std. 40 Min
Pilaw cielęcy
1 Std. 45 Min
Wołowina w czerwonym winie
2h 10 min