Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
TM6 TM5

Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli

3.5 ( 24 oceny )

Składniki

Marynata

  • 400 - 500 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski (ok. 1 x 7 cm)
  • 20 g sosu Hoisin
  • 5 g oleju
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego

Sos z czarnej fasoli

  • ½ - 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
  • 60 g sosu sojowego
    lub 60 g sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
    lub 1 łyżka sherry, wytrawnego (opcjonalnie)
  • 80 g wody
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (ok. 1 cm kostka, pokruszona)
    lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego

Ryż i warzywa

  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 1000 g wody
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • 150 g różyczek brokułu
  • 230 g pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
  • 250 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
  • 20 - 30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem drobno posiekanej, do dekoracji
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
379.6 kcal / 1588.2 kJ
Białko
25.6 g
Tłuszcz
5.2 g
Węglowodany
56.9 g
Błonnik
6.1 g
Tłuszcz nasycony
1.4 g
Sód
1093.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy