Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli

Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli

3.5 24 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

Marynata
  • polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski (ok. 1 x 7 cm)
    400 - 500 g
  • sosu Hoisin
    20 g
  • oleju
    5 g
  • imbiru, suszonego, mielonego
    1 łyżeczka
Sos z czarnej fasoli
  • papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1
  • ząbki czosnku
    2
  • czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
    150 g
  • sosu sojowego
    60 g
    60 g sosu sojowego tamari
  • oleju sezamowego
    1 łyżeczka
  • wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
    1 łyżka
    1 łyżka sherry, wytrawnego
  • wody
    80 g
  • cukru palmowego (ok. 1 cm kostka, pokruszona)
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
Ryż i warzywa
  • ryżu białego, długoziarnistego
    300 g
  • wody
    1000 g
  • soli
    ¾ - 1 łyżeczka
  • różyczek brokułu
    150 g
  • pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
    230 g
  • czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
    250 g
  • zielonej cebulki ze szczypiorkiem drobno posiekanej, do dekoracji
    20 - 30 g
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 379.6 kcal / 1588.2 kJ
Białko 25.6 g
Tłuszcz 5.2 g
Węglowodany 56.9 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 1.4 g
Sód 1093.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...