
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
- 400 - 500 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski (ok. 1 x 7 cm)
- 20 g sosu Hoisin
- 5 g oleju
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
Sos z czarnej fasoli
- ½ - 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
-
60
g sosu sojowego
lub 60 g sosu sojowego tamari - 1 łyżeczka oleju sezamowego
-
1
łyżka wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
lub 1 łyżka sherry, wytrawnego (opcjonalnie) - 80 g wody
-
1
łyżeczka cukru palmowego (ok. 1 cm kostka, pokruszona)
lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
Ryż i warzywa
- 300 g ryżu białego, długoziarnistego
- 1000 g wody
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 150 g różyczek brokułu
- 230 g pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
- 250 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
- 20 - 30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem drobno posiekanej, do dekoracji
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 379.6 kcal / 1588.2 kJ
- Białko
- 25.6 g
- Tłuszcz
- 5.2 g
- Węglowodany
- 56.9 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Sód
- 1093.5 mg