Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
TM5 TM6

Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku

Składniki

  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki, wraz z zalewą
  • 130 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 goździk
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g miodu
  • 40 g białego wina
  • 500 g krewetek, małych, obranych
  • 10 g zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 75 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 kropli sosu Tabasco®
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g pomidorów, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
  • 15 - 20 g kolendry, świeżej, posiekanej
  • 2 awokado, pokrojone w plastry
  • krakersy solone, ilość do podania
  • 2 limonki, pokrojone w ćwiartki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1167 kJ / 278 kcal
Białko
20 g
Węglowodany
36 g
Tłuszcz
9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie