Wersje kompatybilne
Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki, wraz z zalewą
- 130 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 goździk
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 20 g miodu
- 40 g białego wina
- 500 g krewetek, małych, obranych
-
10
g zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
lub 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka) - 75 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 kropli sosu Tabasco®
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g pomidorów, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
- 15 - 20 g kolendry, świeżej, posiekanej
- 2 awokado, pokrojone w plastry
- krakersy solone, ilość do podania
- 2 limonki, pokrojone w ćwiartki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1167 kJ / 278 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet z dorsza
1h 10 min
Prażnica z wędzoną makrelą na Varomie
25 Min
Koncentrat bulionu rybnego
20 Min
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35min
Szaszłyki z miecznika z sosem teriyaki
40 Min
Tortille z krewetkami w kremowym sosie z chili
25 Min
Krewetki z warzywami na liściach sałaty
45 Min
Portugalska zupa rybna Caldeirada
55 Min
Tajskie kotlety rybne
1h 15min
Meksykański dip z czarnej fasoli z chipsami tortilla
25 Min
Zupa rybna z kolendrą
45 Min
Saganaki z krewetkami i fetą
35min