Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 50 g selera naciowego, pokrojonego w 5 mm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na 6-7 cm kawałki
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 150 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 230 - 240 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 150 - 200 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2020 kJ / 482 kcal
- Białko
- 29.3 g
- Węglowodany
- 17.9 g
- Tłuszcz
- 33.4 g
- Błonnik
- 5.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak z kremowym sosem z warzywami
50min
Gulasz z kurczaka, chorizo i ciecierzycy
50min
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30min
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
2h
Kotlety imbirowe z kurczaka
30min
Kurczak Marengo
55min
Kurczak w winie
1h 50min
Indyjski kurczak w jogurcie
1h
Gulasz poleszucki
1h 15min
Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym z kuskusem z fetą i cukinią
55min
Gulasz węgierski z knedlami z bułki
1h 15min
Karkówka po karkonosku
1h 50min