
Wersje kompatybilne
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 160 g każdy)
- 1 główka czosnku
- 30 g miodu płynnego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g musztardy francuskiej
- 10 g musztardy Dijon (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 2 łyżeczki soli
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 35 g oliwy z oliwek
- 250 g cebuli przekrojonej na pół
- 800 g różyczek kalafiora
- 130 g mleka
- 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 381 kcal / 1596 kJ
- Białko
- 46 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Węglowodany
- 17 g
- Błonnik
- 7 g