
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety z indyka i kaszy kuskus
- 50 g kaszy kuskus
- 120 g wody wrzącej
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 400 g mięsa z indyka, bez skóry i kości bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
Sos pomidorowo-ziołowy
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 35 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki bazylii, suszonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 259 kcal / 1085 kJ
- Białko
- 21.7 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
- Węglowodany
- 19 g
- Błonnik
- 2.5 g