Sałatka w stylu meksykańskim z mięsem i nachos
TM5 TM6

Sałatka w stylu meksykańskim z mięsem i nachos

Składniki

  • 100 g nachos, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 150 g sera żółtego, np. cheddar, pokrojonego na kawałki
  • 450 g mięsa wieprzowego, np. szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w 2-3 mm plastry
  • 100 g majonezu
  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • 150 g sosu salsa z chili
  • 160 g sałaty lodowej, podzielonej na 3-4 cm kawałki
  • 400 g pomidorów, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 270 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 270 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2086 kJ / 498 kcal
Białko
21 g
Węglowodany
29.2 g
Tłuszcz
35.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie