Sałatka w stylu meksykańskim z mięsem i nachos

Sałatka w stylu meksykańskim z mięsem i nachos

4.3 790 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
8 porcji

Składniki

  • 100 g nachos plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 150 g sera żółtego np. cheddar, pokrojonego na kawałki
  • 450 g mięsa wieprzowego np. szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 250 g pieczarek pokrojonych w 2-3 mm plastry
  • 100 g majonezu
  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • 150 g sosu salsa z chili
  • 160 g sałaty lodowej podzielonej na 3-4 cm kawałki
  • 400 g pomidorów pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 270 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 270 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1433.7 mg
Białko 20.7 g
Kalorie 2167.2 kJ / 518 kcal
Tłuszcz 36.2 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 10.8 g
Węglowodany 28.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...