
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka pasterska (shepherd's pie)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 35 min
4 porcje
Składniki
-
sera cheddar pokrojonego na kawałki100 g
Mięsne nadzienie
-
jagnięciny bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)500 g
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki100 g
-
ząbki czosnku2
-
marchewki pokrojonej na kawałki100 g
-
oleju20 g
-
selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry50 g
-
wody100 g
-
koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM1 czubata łyżeczka
-
koncentratu pomidorowego30 g
-
sosu Worcestershire20 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
rozmarynu, suszonego, mielonego1 łyżeczka
-
tymianku, suszonego1 łyżeczka
-
mąki pszennej2 łyżki
-
kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy80 g
-
zielonego groszku, mrożonego80 g
Purée ziemniaczane
-
ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2-3 cm kostkę700 g
-
soli1 łyżeczka
-
mleka220 g
-
masła pokrojonego na kawałki30 g
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
żółtko1
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
576 kcal /
2412 kJ
Białko
40 g
Tłuszcz
33.8 g
Węglowodany
49.2 g
Błonnik
6.4 g