Zapiekanka pasterska (shepherd's pie)
TM6 TM5

Zapiekanka pasterska (shepherd's pie)

4.6 (656 ocen)

Składniki

  • 100 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki

Mięsne nadzienie

  • 500 g jagnięciny, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
    lub 500 g baraniny, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju
  • 50 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 100 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 80 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 80 g zielonego groszku, mrożonego

Purée ziemniaczane

  • 700 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2-3 cm kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 g mleka
  • 30 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 żółtko

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2412 kJ / 576 kcal
Białko
40 g
Węglowodany
49.2 g
Tłuszcz
33.8 g
Błonnik
6.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy