Zupa jarzynowa z klopsikami z cielęciny
TM5 TM6

Zupa jarzynowa z klopsikami z cielęciny

Składniki

Klopsiki z cielęciny

  • 20 g białej bułki, czerstwej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 250 g cielęciny, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wywar drobiowy

  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 70 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 1 noga z kurczaka, ze skórą i kością, przecięta na 2 części (udko i podudzie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • ½ łyżeczki lubczyku, suszonego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1200 g wody

Zupa jarzynowa

  • 35 g azjatyckiego cienkiego makaronu, ryżowego
  • woda, wrząca, do namoczenia makaronu
  • 80 g selera naciowego, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 80 g marchewki, pokrojonej w 2-3 mm plastry
  • 80 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 80 g kalarepy, pokrojonej w 2 mm paski
  • 80 g pieczarek, pokrojonych w 2 mm plastry
  • 80 g zielonego groszku, świeżego
  • 80 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach,

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1091 kJ / 260 kcal
Białko
27.7 g
Węglowodany
26.2 g
Tłuszcz
7.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie