
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 30 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 ½ łyżeczki soli
- 400 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
50
g migdałów, blanszowanych
lub 50 g migdałów, w słupkach - oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia przystawki Varoma
- 50 g białego wina
- 600 g wody
- 1 szczypta nitek szafranu
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 goździki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
40 - 50
g grzanek pokrojonych na 1-2 cm kawałki
lub 40 - 50 g bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 612.8 kcal / 2565.4 kJ
- Białko
- 33 g
- Tłuszcz
- 42 g
- Węglowodany
- 28.8 g
- Błonnik
- 4.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym
1 godz.
Sos cebulowy (sos soubise)
30 min
Knelki z piersi kurczaka
1 godz. 20 min
Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej
45 min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min
Pulpety z indyka z pęczakiem i sosem pomidorowo-miodowym
1 godz. 20 min
Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 30 min
Kotlety (croquetas) z indyka i szpinaku
40 min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50 min
Kurczak w białym sosie z ryżem (ferkase)
1 godz.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
50 min
Kluski z indykiem, sosem śmietanowym i porem
40 min