Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)

Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)

3.8 213 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
  • 20 g oleju
  • 700 g wody
  • 700 g maślanki
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 20 g mąki żytniej
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • koperek, świeży tylko liście, posiekany, ilość do dekoracji
    szczypiorek, świeży, posiekany, ilość do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 544.5 mg
Białko 13.8 g
Kalorie 1960.5 kJ / 468.3 kcal
Tłuszcz 32.8 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Węglowodany 32.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...