Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie

Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie

3.9 150 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji

Składniki

Klopsiki
  • białej bułki, czerstwej
    80 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    4 gałązki
  • mieszanych ziół, suszonych
    1 łyżeczka
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
    20 g
  • wołowiny pokrojonej w 4 cm paski, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
    500 g
  • jajko
    1
  • mleka
    20 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
Sos grzybowy na białym winie
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    60 g
  • białego wina, wytrawnego
    60 g
  • skrobi kukurydzianej
    1 łyżka
  • ząbek czosnku
    1
  • cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
    1
  • masła
    40 g
  • brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w 2 mm plastry
    200 g
  • soli
    1 szczypta
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji
    1 gałązka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 532 kcal / 2238 kJ
Białko 36 g
Tłuszcz 39 g
Węglowodany 9 g
Błonnik 2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...