Urządzenia i Akcesoria
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
Klopsiki
-
80 g białej bułki, czerstwej
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
-
500 g wołowiny pokrojonej w 4 cm paski, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
-
1 jajko
-
20 g mleka
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos grzybowy na białym winie
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
60 g białego wina, wytrawnego
-
1 łyżka skrobi kukurydzianej
-
1 ząbek czosnku
-
1 cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
-
40 g masła
-
200 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w 2 mm plastry
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
36 g
Kalorie
2238 kJ /
532 kcal
Tłuszcz
39 g
Błonnik
2 g
Węglowodany
9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NIEDZIELNY WŁOSKI LUNCH
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Roladki po prowansalsku (Alouettes)
1 godz. 30 min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1 godz. 5 min
Rolady wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi
2 godz. 10 min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1 godz. 20 min
Klopsy królewieckie
2 godz. 10 min
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
45 min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50 min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2 godz.
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30 min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1 godz.