![Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/2BEA1AE5-4876-4885-BFD2-88C1312AFC84/Derivates/8621D770-C2B1-47E2-BE70-EA0A3D771183.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g kapusty włoskiej bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 30 g masła
- 350 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
- 250 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w 5 mm plastry
- 900 g wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 272.1 kcal / 1138.4 kJ
- Białko
- 8.9 g
- Tłuszcz
- 19.2 g
- Węglowodany
- 17.3 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Sód
- 678.1 mg