Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 60 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 30 g pora, pokrojonego na kawałki
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 500 g cielęciny, bez kości, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1000 g wody
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
- 65 g kaszy jaglanej, opłukanej, sparzonej wrzątkiem na sitku
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 708 kJ / 169 kcal
- Białko
- 19.3 g
- Węglowodany
- 18.1 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Błonnik
- 2.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa jarzynowa z klopsikami z cielęciny
1h 45min
Barszcz czerwony z mięsem
1h 5min
Zupa z jarmużem i indykiem
50min
Krupnik
40min
Zupa gulaszowa z ciecierzycą i cielęciną (dla dzieci)
45min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Barszcz ukraiński
1 godz. 35 min
Gulasz cielęcy
1 godz. 15 min
Barszcz biały wielkanocny
1 godz. 10 min
Koncentrat bulionu cielęcego
1h 20min
Gulasz jagnięcy z ziemniakami i szafranem
2 godz.
Klopsy królewieckie
2 godz. 10 min