Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem
TM6 TM5

Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem

3.6 (216 ocen)

Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 250 g ryżu długoziarnistego (o czasie gotowania 12-16 min)
  • 2 jajka
  • 120 g marchewki, pokrojonej w małą kostkę
  • 280 g cukinii, pokrojonej w małą kostkę
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 200 g tuńczyka, w oleju, z puszki (waga z zalewą), odsączonego
  • 100 g oliwek, czarnych lub zielonych, bez pestek, całych lub krojonych
  • 15 - 20 g ogórków konserwowych, pokrojonych w plastry
  • 1 gałązka mięty, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 - 2 łyżki octu (opcjonalnie)
    lub 1 - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • pomidorki cherry, przekrojone na pół lub pokrojone w ćwiartki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1935.7 kJ / 462.7 kcal
Białko
24.5 g
Węglowodany
60.8 g
Tłuszcz
13 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Błonnik
4.7 g
Sód
1100.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy