Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem

Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem

3.5 223 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • wody
    1200 g
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    1 łyżeczka
  • ryżu długoziarnistego (o czasie gotowania 12-16 min)
    250 g
  • jajka
    2
  • marchewki pokrojonej w małą kostkę
    120 g
  • cukinii pokrojonej w małą kostkę
    280 g
  • zielonego groszku, mrożonego
    100 g
  • tuńczyka, w oleju z puszki (waga z zalewą), odsączonego
    200 g
  • oliwek czarnych lub zielonych, bez pestek, całych lub krojonych
    100 g
  • ogórków konserwowych pokrojonych w plastry
    15 - 20 g
  • mięty, świeżej tylko liście
    1 gałązka
  • oliwy z oliwek
    1 łyżka
  • octu (opcjonalnie)
    1 - 2 łyżki
    1 - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • pomidorki cherry przekrojone na pół lub pokrojone w ćwiartki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 462.7 kcal / 1935.7 kJ
Białko 24.5 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 60.8 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 2.5 g
Sód 1100.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...