
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Łosoś
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 6 dzwonków łososia, świeżych (ok. 150 g szt.)
- pieprz czarny, mielony, do przyprawienia ryby
- koperek, świeży, ok. 0,5 pęczka
- cytryna, pokrojona w plastry
Sos
- woda, do uzupełnienia naczynia (opcjonalnie)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 200 g serka śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki musztardy, średnioostrej
- 1 szczypta cukru
- 2 łyżki mieszanych ziół, świeżych, posiekanych (np. pietruszki, koperku, szczypiorku, bazylii, estragonu)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 230 kJ / 549.7 kcal
- Białko
- 35.3 g
- Węglowodany
- 38.2 g
- Tłuszcz
- 28.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.7 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 862.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś na parze z cytrynowym mhammasem z groszkiem, grzybami leśnymi i tymiankiem
45 min
Łosoś w papilotach z pieczarkami i ryżem
40min
Zielone szparagi z łososiem i jajkami w koszulkach
45 min
Łosoś na kremowym szpinaku
50 min
Balsamiczny łosoś z makaronem z cukinii
45 min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 min
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
45 min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1h 5min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1h
Pstrąg w sosie holenderskim
1h 5min
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55 min
Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami
50 min