
Wersje kompatybilne
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g ryżu basmati
- 1000 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 400 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w ok. 5 mm plastry
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g pora tylko białej i jasnozielonej części, pokrojonej w słupki 0.5 x 5 cm
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oleju rzepakowego
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g musztardy francuskiej
- koperek, świeży tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 576.2 kcal / 2410.6 kJ
- Białko
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 29.8 g
- Węglowodany
- 49.7 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.9 g
- Sód
- 1025.8 mg