
Wersje kompatybilne
Roladki schabowe zawinięte w boczek z sosem śliwkowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roladki
- 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego
- 150 g wątróbek drobiowych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki
- 15 g bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 100 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach
- 4 plastry schabu wieprzowego (500-600 g)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos śliwkowy
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego
- 500 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - ¼ łyżeczki soli
- 700 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 200 g śliwek suszonych, bez pestek
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
- olej rzepakowy do obsmażenia roladek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1058 kcal / 4433 kJ
- Białko
- 42.7 g
- Tłuszcz
- 71.5 g
- Węglowodany
- 67.7 g
- Błonnik
- 7.5 g