Urządzenia i Akcesoria
Chłodnik z pora, selera i ziemniaków (Vichysoiss)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
-
500 g pora tylko biała część, pokrojonego w 2 cm plastry (patrz wskazówka)
-
100 g selera naciowego pokrojonego w 2 cm plastry
-
20 g oliwy z oliwek
-
300 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
-
1000 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczki czosnku, granulowanego
-
½ - ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 6 porcji
Sód
3649 mg
Białko
22.3 g
Kalorie
3872.8 kJ /
925 kcal
Tłuszcz
60 g
Błonnik
21 g
Tłuszcz nasycony
24.5 g
Węglowodany
94 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
MAJÓWKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Gazpacho morelowo-pomidorowe
1 godz. 15 min
Chłodnik pomidorowy z arbuzem i papryką
30 min
Orientalny krem z fasoli
30 min
Kremowa potrawka z kukurydzy (Creamed Corn)
30 min
Gazpacho truskawkowe z kozim serem
15 min
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1 godz. 15 min
Zupa selerowo-gruszkowa
50 min
Chowder z kukurydzą
45 min
Sycąca zupa krem z fasoli z jabłkiem i majerankiem
45 min
Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto
50 min
Holenderska zupa musztardowa
30 min
Zupa krem z porów
30 min