Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 cm plastry (patrz wskazówka)
- 100 g selera naciowego, pokrojonego w 2 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ - ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 6 porcji
- Kalorie
- 3872.8 kJ / 925 kcal
- Białko
- 22.3 g
- Węglowodany
- 94 g
- Tłuszcz
- 60 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.5 g
- Błonnik
- 21 g
- Sód
- 3649 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z jarmużu
30min
Zupa krem z liści rzodkiewki z rzodkiewkami na parze
40min
Zupa krem z resztek warzyw
50min
Zupa z kopru włoskiego i sera
20 Min
Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami
1h
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1h 5min
Zupa z chleba
20 Min
Sałaciorka
50min
Zupa selerowo-gruszkowa
50min
Zupa z ciecierzycy (Revithia)
9h 25min
Prosta i uniwersalna zupa krem
45min
Zupa cukiniowa z bazylią i orzechami nerkowca
20 Min