Pad Thai z kurczakiem
TM6 TM5

Pad Thai z kurczakiem

3.6 (513 ocen)

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • woda, wrząca, do zalania makaronu
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
    lub 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 4 - 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 170 g wody
  • ½ - 1 łyżeczka chili, mielonego
  • 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
    lub 60 g cebuli dymki, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 1 cm paski
  • 200 g tofu, średnio twardego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g kiełków soi, świeżych lub konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 2 jajka, roztrzepane
  • suszone płatki chili, do posypania
  • 2 limonki, pokrojone w ćwiartki, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2427.3 kJ / 579.8 kcal
Białko
34.8 g
Węglowodany
58 g
Tłuszcz
24.3 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Błonnik
4.8 g
Sód
789.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy