Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g wody, ciepłej
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 250 g ryżu do risotto, np. arborio
- 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g białego wina, wytrawnego
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1022 kJ / 244.3 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 34.2 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Błonnik
- 0 g
Alternatywne przepisy
Risotto szparagowe
20min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 min
Makaron z krewetkami i cukinią
40 min
Risotto z grzybami
1h 5 min
Risotto z dorszem, groszkiem i miętą
40 min
Risotto z kurkami
35 min
Makaron z krewetkami i porem
30 min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 min
Risotto z halibutem
55 min
Risotto z owocami morza
1h 5 min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 min