![Risotto z krewetkami Risotto z krewetkami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/427F2A15-D778-4995-9B6E-6FC0125B70A3/Derivates/b7d67c66-8946-4d44-bf87-be563d81e41b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody, ciepłej
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego, pokruszone - 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 250 g ryżu do risotto, np. arborio
- 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g białego wina, wytrawnego
- natka pietruszki, świeża, posiekana, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1108.1 kJ / 264.7 kcal
- Białko
- 15.2 g
- Węglowodany
- 34.5 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 1.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z parmezanem
30 min
Omułki w białym winie
35 Min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 Min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 min
Ryż z owocami morza
1 godz. 15 min
Risotto z owocami morza
1 godz. 5 min
Makaron z krewetkami i porem
30 min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min
Risotto szparagowe
20 min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min
Makaron z krewetkami i cukinią
40 min