
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
5
g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
lub 5 g kolendry, świeżej tylko liście, (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji - 2 - 4 ząbki czosnku
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 300 g białego wina, wytrawnego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 250 g krewetek, mrożonych, obranych średnich np. królewskich lub tygrysich
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 10 g)
- 200 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 835.5 kcal / 3495.8 kJ
- Białko
- 33.4 g
- Tłuszcz
- 23.1 g
- Węglowodany
- 96.9 g
- Błonnik
- 7.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 1320.2 mg