
Urządzenia i Akcesoria
Tagliatelle z krewetkami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje
Składniki
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji5 g
-
ząbki czosnku2 - 4
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół80 g
-
papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki5 g
-
oliwy z oliwek40 g
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
białego wina, wytrawnego300 g
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia2 szczypty
-
soli½ łyżeczki
-
ziół prowansalskich, suszonych¼ łyżeczki
-
krewetek, mrożonych, obranych średnich np. królewskich lub tygrysich250 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 10 g)1 łyżka
-
makaronu, suchego, typu tagliatelle200 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
835.5 kcal /
3495.8 kJ
Białko
33.4 g
Tłuszcz
23.1 g
Węglowodany
96.9 g
Błonnik
7.2 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Sód
1320.2 mg