
Urządzenia i Akcesoria
Tagliatelle z krewetkami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje
Składniki
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
2 - 4 ząbki czosnku
-
80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
40 g oliwy z oliwek
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
300 g białego wina, wytrawnego
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
250 g krewetek, mrożonych, obranych średnich np. królewskich lub tygrysich
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 10 g)
-
200 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
835.5 kcal /
3495.8 kJ
Białko
33.4 g
Tłuszcz
23.1 g
Węglowodany
96.9 g
Błonnik
7.2 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Sód
1320.2 mg