Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g orzechów włoskich, łuskanych
- 3 ząbki czosnku
- 5 - 10 g koperku, świeżego
- 260 g ogórków gruntowych, pokrojonych na kawałki
- 380 g jogurtu naturalnego, gęstego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 903.7 kJ / 216 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 8.7 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 628 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1h 15min
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
30 min
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1h 5min
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1 godz. 20 min
Fizoły ze śliwkami
9 godz. 30 min
Chłodnik pomidorowy
30 min
Gazpacho truskawkowe z kozim serem
15 Min
Chłodnik litewski
2h 15min
Relish ogórkowy
1 godz. 30 min
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40 min
Ajo blanco - andaluzyjska zimna zupa migdałowo-czosnkowa
1h 5min
Zupa caldo verde
45 min