Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g ryżu brązowego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 800 - 850 g różyczek kalafiora (z 1 dużej szt.), opłukanych pod bieżącą wodą
- 240 g wody
- 90 g orzechów nerkowca
- 70 g sosu sriracha (patrz wariant)
- 60 g oleju kokosowego
-
2
łyżeczki sosu Worcestershire, wegańskiego (patrz wskazówka)
lub 2 łyżeczki sosu sojowego, bezglutenowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1621.6 kJ / 386.1 kcal
- Białko
- 9.9 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 27.2 g
- Błonnik
- 8.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kalafior z purée z groszku
40min
Szarpany jackfruit BBQ
25min
Wegańskie "mięso"
1 Std. 15 Min
Pikantny brokuł z kokosową posypką
35min
Letnie rollsy z sosem z kolendry
1h
Letnie rollsy wegańskie
35min
Nuggetsy z kalafiora w cieście z ciecierzycy
1h
Tacos z trzema nadzieniami (z kurczaka, z krewetek i wegańskie z czerwonej fasoli) i sosem tahini
1h
Seitan
1 Std. 45 Min
Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki
45min
Tofu po koreańsku
1h 20min
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami BBQ i marynowaną cebulą
2h 15min