Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g wody, ciepłej
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
Dodatki
- 250 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 200 g serc karczochów, w oleju, odsączonych, pokrojonych na ćwiartki
- 50 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
- 20 g filetów z anchois, w oleju (5-6 szt.)
- 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- oliwa z oliwek, do skropienia (ok. 40 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2990.5 kJ / 714.8 kcal
- Białko
- 32.8 g
- Węglowodany
- 90.2 g
- Tłuszcz
- 25.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 1324.1 mg
Alternatywne przepisy
Pizza z szynką i nektarynkami
2h 10min
Pizza z serowym brzegiem
2h 20min
Pizza w dwóch smakach
1h 40min
Pikantna pizza
1h 30min
Pizza salami z serowym brzegiem
1h 50 min
Pizza ze szpinakiem i owczym serem
50min
Pizza hawajska
30min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2h 10min
Pizza sycylijska
2h 5min
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
40min
Pizza margherita
2h 10min
Pizza na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą
1h 40min