![Calzone z mozzarellą i jajkiem Calzone z mozzarellą i jajkiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/81C16C4A-39E9-4D99-8042-3252396B44F4/Derivates/52822A94-B8B4-49A5-83D0-DDB59040405F.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g wody, ciepłej
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 250 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na ćwiartki, bez gniazd nasiennych
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 100 g szynki parmeńskiej, pokrojonej w 1 cm paski
- 10 g liści bazylii, świeżych
- 4 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3509.9 kJ / 838.9 kcal
- Białko
- 43.7 g
- Węglowodany
- 80.2 g
- Tłuszcz
- 37.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.9 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 1833.5 mg