
Wersje kompatybilne
Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na pizzę
- 100 g ziaren żyta
- 200 g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 szczypta cukru
- 250 g mąki pszennej
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatki
-
120
g sera edam pokrojonego na kawałki
lub 120 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki - 120 g sera gouda pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g przecieru pomidorowego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 674 kcal / 2823 kJ
- Białko
- 27 g
- Tłuszcz
- 32 g
- Węglowodany
- 69 g
- Błonnik
- 8.4 g