Pizza na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą

Pizza na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą

4.7 482 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 porcji

Składniki

Ciasto
  • wody
    400 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    40 g
  • cukru
    2 szczypty
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    700 g
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • soli
    2 łyżeczki
Sos i dodatki
  • sera mozzarella (ok. 5 kulek), pokrojonego na kawałki
    625 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oleju rzepakowego
    30 g
  • pomidorów, bez skóry pokrojoinych na kawałki
    800 g
    800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • koncentratu pomidorowego
    40 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • cukru
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • oregano, suszonego
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 637 kcal / 2666 kJ
Białko 24 g
Tłuszcz 28 g
Węglowodany 70 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...