Wersje kompatybilne
Pizza na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 400 g wody
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 2 szczypty cukru
- 700 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
Sos i dodatki
- 625 g sera mozzarella (ok. 5 kulek), pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
-
800
g pomidorów, bez skóry, pokrojoinych na kawałki
lub 800 g krojonych pomidorów, z puszki - 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżki oregano, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2666 kJ / 637 kcal
- Białko
- 24 g
- Węglowodany
- 70 g
- Tłuszcz
- 28 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos neapolitański
1h
Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym
1h 40min
Pizza w dwóch smakach
1h 40min
Pizza sycylijska
2 Std. 5 Min
Pizza Capricciosa
1h 40min
Pizza z serowym brzegiem
2 Std. 20 Min
Pizza ze szpinakiem i owczym serem
50 min
Pizza z szynką i nektarynkami
2h 10 min
Pizza hawajska
30 Min
Szybki sos pomidorowy
10 Min
Pizza margherita
2h 10 min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2h 10 min