![Pizza z szynką parmeńską i rukolą Pizza z szynką parmeńską i rukolą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7C665060-1A30-4931-BE32-BE2300D5831A/Derivates/BBC29CEE-5A59-44EA-91A2-ED844F7A9E4D.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 170 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 90 g wody, letniej
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 10 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cukru
Dodatki
- 250 g sera mozzarella, twardego, pokrojonego na kawałki
- 90 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
-
200
g pomidorów, dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub 200 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 40 - 50 g rukoli
- 30 g sera parmezan
- 8 - 10 plastrów szynki parmeńskiej
- 10 liści bazylii, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2151.8 kJ / 514.3 kcal
- Białko
- 32.6 g
- Węglowodany
- 40.4 g
- Tłuszcz
- 24.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.3 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 1995.9 mg