Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
80
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 150 - 200 g sera mozzarella, twardego, pokrojonego w plastry
- 140 g wody, letniej
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
240
g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
lub 240 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu - 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 150 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
- 4 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone w 2 mm plastry
- 40 g oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2352.7 kJ / 562.3 kcal
- Białko
- 25.9 g
- Węglowodany
- 56.6 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.6 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 1431.9 mg
Alternatywne przepisy
Sos majonezowy z chimichurri
10 Min
Burrito z kurczakiem i pico de gallo
40 Min
Karbinadle z żymłą
35min
Pissaladière - francuska pizza
1 Std. 20 Min
Focaccia z ziemniakami, boczkiem i rozmarynem
2 Std. 50 Min
Pizza ze szpinakiem i owczym serem
50 Min
Pizza genueńska z cebulą (fugazza)
1 Std.
Pizza bianco ze szpinakiem
1 Std. 10 Min
Podpłomyki z masłem ziołowym
40 Min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2 Std. 35 Min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2 Std. 10 Min
Pizza sycylijska
2 Std. 5 Min