Pizza sycylijska
TM6 TM5

Pizza sycylijska

4.7 (157 ocen)

Składniki

  • 200 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego na kawałki
    lub 200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki

Ciasto

  • 15 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sos pomidorowy

  • 40 - 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 350 - 400 g pomidorów, bez skóry, pokrojonych na kawałki
    lub 350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki

Dodatki

  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • 10 liści bazylii, świeżych, drobno posiekanych
    lub 10 liści oregano, świeżego, drobno posiekanych
  • 6 - 8 filetów z anchois, w oleju, odsączone z zalewy, drobno pokrojone
  • 10 - 15 czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych w plastry
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżka białego chleba, czerstwego, pokruszonego
    lub 1 łyżka bułki tartej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1083.4 kJ / 258.9 kcal
Białko
9.1 g
Węglowodany
36.6 g
Tłuszcz
8.4 g
Tłuszcz nasycony
3.6 g
Błonnik
2.1 g
Sód
486.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy