
Urządzenia i Akcesoria
Pizza sycylijska
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
12 porcji
Składniki
-
sera owczego (typu feta lub mizithra) pokrojonego na kawałki200 g
Ciasto
-
świeżych drożdży pokruszonych15 g
-
cukru1 łyżeczka
-
mleka300 g
-
mąki pszennej500 g
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia30 g
-
soli1 płaska łyżeczka
Sos pomidorowy
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki40 - 60 g
-
oliwy z oliwek1 łyżeczka
-
soli1 szczypta
-
pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki350 - 400 g
Dodatki
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
liści bazylii, świeżych drobno posiekanych10
-
filetów z anchois, w oleju odsączone z zalewy, drobno pokrojone6 - 8
-
czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plastry10 - 15
-
oregano, suszonego1 łyżeczka
-
białego chleba, czerstwego pokruszonego1 łyżka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
258.9 kcal /
1083.4 kJ
Białko
9.1 g
Tłuszcz
8.4 g
Węglowodany
36.6 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
3.6 g
Sód
486.8 mg