
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
200
g sera owczego (typu feta lub mizithra) pokrojonego na kawałki
lub 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
- 15 g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
Sos pomidorowy
- 40 - 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
-
350 - 400
g pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki
lub 350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
Dodatki
- mąka pszenna do oprószenia blatu
-
10
liści bazylii, świeżych drobno posiekanych
lub 10 liści oregano, świeżego drobno posiekanych - 6 - 8 filetów z anchois, w oleju odsączone z zalewy, drobno pokrojone
- 10 - 15 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plastry
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
-
1
łyżka białego chleba, czerstwego pokruszonego
lub 1 łyżka bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 258.9 kcal / 1083.4 kJ
- Białko
- 9.1 g
- Tłuszcz
- 8.4 g
- Węglowodany
- 36.6 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Sód
- 486.8 mg