Pizza sycylijska

Pizza sycylijska

4.7 158 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
12 porcji

Składniki

  • 200 g sera owczego (typu feta lub mizithra) pokrojonego na kawałki
    200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
  • 15 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
Sos pomidorowy
  • 40 - 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 350 - 400 g pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki
    350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
Dodatki
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 10 liści bazylii, świeżych drobno posiekanych
    10 liści oregano, świeżego, drobno posiekanych
  • 6 - 8 filetów z anchois, w oleju odsączone z zalewy, drobno pokrojone
  • 10 - 15 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plastry
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżka białego chleba, czerstwego pokruszonego
    1 łyżka bułki tartej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 258.9 kcal / 1083.4 kJ
Białko 9.1 g
Tłuszcz 8.4 g
Węglowodany 36.6 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 3.6 g
Sód 486.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...