
Urządzenia i Akcesoria
Pizza sycylijska
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
12 porcji
Składniki
-
200 g sera owczego (typu feta lub mizithra) pokrojonego na kawałki
Ciasto
-
15 g świeżych drożdży pokruszonych
-
1 łyżeczka cukru
-
300 g mleka
-
500 g mąki pszennej
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 płaska łyżeczka soli
Sos pomidorowy
-
40 - 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 szczypta soli
-
350 - 400 g pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki
Dodatki
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
10 liści bazylii, świeżych drobno posiekanych
-
6 - 8 filetów z anchois, w oleju odsączone z zalewy, drobno pokrojone
-
10 - 15 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plastry
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
1 łyżka białego chleba, czerstwego pokruszonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
258.9 kcal /
1083.4 kJ
Białko
9.1 g
Tłuszcz
8.4 g
Węglowodany
36.6 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
3.6 g
Sód
486.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Pizza bianco ze szpinakiem
1 godz. 10 min
Pizza w dwóch smakach
1 godz. 40 min
Pizza margherita
2 godz. 10 min
Pizza hawajska
30 min
Pizza z szynką i nektarynkami
2 godz. 10 min
Pizza z krewetkami i chorizo
45 min
Mini focaccie
2 godz. 5 min
Pizza na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą
1 godz. 40 min
Pizza z serowym brzegiem
2 godz. 20 min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2 godz. 10 min
Pizza Capricciosa
1 godz. 40 min
Pizza ze szpinakiem i owczym serem
50 min