Pizza sycylijska

Pizza sycylijska

4.7 157 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
12 porcji

Składniki

  • sera owczego (typu feta lub mizithra) pokrojonego na kawałki
    200 g
    200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
  • świeżych drożdży pokruszonych
    15 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • mleka
    300 g
  • mąki pszennej
    500 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • soli
    1 płaska łyżeczka
Sos pomidorowy
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    40 - 60 g
  • oliwy z oliwek
    1 łyżeczka
  • soli
    1 szczypta
  • pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki
    350 - 400 g
    350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
Dodatki
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • liści bazylii, świeżych drobno posiekanych
    10
    10 liści oregano, świeżego, drobno posiekanych
  • filetów z anchois, w oleju odsączone z zalewy, drobno pokrojone
    6 - 8
  • czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plastry
    10 - 15
  • oregano, suszonego
    1 łyżeczka
  • białego chleba, czerstwego pokruszonego
    1 łyżka
    1 łyżka bułki tartej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 258.9 kcal / 1083.4 kJ
Białko 9.1 g
Tłuszcz 8.4 g
Węglowodany 36.6 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 3.6 g
Sód 486.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...