Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 650 g wody
- 500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 0,5-1 cm paski
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 663 kJ / 159 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 670 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 Min
Zupa z kimchi i tofu
30min
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1 Std. 10 Min
Stroganow z pieczarek
35min
Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem
50min
Zupa botwinka
40 min
Zupa szczawiowa
35min
Wegański bigos z boczniakami
1 Std. 40 Min
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
45 Min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24 godz. 15 min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30min
Paprykarz à la szczeciński
45 Min