![Wegańskie „flaczki” z boczniaków Wegańskie „flaczki” z boczniaków](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/918381a804fbf6288b058c50c6bac7cb/Derivates/0d1ff45c94fed420aa7961b94c69b2ef65562988.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 650 g wody
- 500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 0,5-1 cm paski
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 663 kJ / 159 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 670 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1 Std. 10 Min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min
Zupa z kimchi i tofu
30 min
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
45 min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24 Std. 15 Min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 godz. 30 min
Wegańskie "mięso"
1 godz. 15 min
Wegański bigos z boczniakami
1 godz. 40 min
Pasztet z selera
2 godz.
Stroganow z pieczarek
35 Min