
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 - 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry przekrojonych w poprzek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kardamonu, mielonego
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki liści kozieradki, suszonych
- ¼ - ½ płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 300 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm plastry
- masło do ułożenia na filetach z piersi kurczaka
- 700 g wody
- 500 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- kiełki słonecznika do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 268 kcal / 1122 kJ
- Białko
- 26.4 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
- Węglowodany
- 24.2 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.6 g
- Sód
- 505.8 mg