
Wersje kompatybilne
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g wody
- 2 ząbki czosnku
-
¼ - ½
łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
lub 2 zielone papryczki chili, świeże ok. 6-8 cm długości, bez gniazd nasiennych - 50 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
100
g liści szpinaku baby, świeżych
lub 100 g liści szpinaku, świeżych pokrojonych na kawałki - 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 600 g filetów z ryby o białym mięsie (np. halibut, łupacz, dorsz; 1 cm grubości), bez skóry i ości
- 400 g ziemniaków pokrojonych na 1 cm kawałki
- ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
4
łyżeczki mąki z cieciorki (ok. 15 g, patrz wskazówka)
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki
- 250 g jogurtu typu greckiego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 437 kcal / 1830 kJ
- Białko
- 36 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Węglowodany
- 28 g
- Błonnik
- 5.9 g