Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
TM5

Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami

3.5 (36 ocen)

Składniki

  • 600 g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
    lub 2 zielone papryczki chili, świeże, ok. 6-8 cm długości, bez gniazd nasiennych
  • 50 g kolendry, świeżej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
    lub 100 g liści szpinaku, świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g filetów z ryby o białym mięsie (np. halibut, łupacz, dorsz; 1 cm grubości), bez skóry i ości
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych na 1 cm kawałki
  • ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 4 łyżeczki mąki z cieciorki (ok. 15 g, patrz wskazówka)
    lub 10 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 g różyczek brokułu, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 250 g jogurtu typu greckiego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1830 kJ / 437 kcal
Białko
36 g
Węglowodany
28 g
Tłuszcz
18 g
Błonnik
5.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy