Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 400 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 20 g oleju
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na 4-5 cm kawałki
- 5 g grzybów, suszonych (3-4 szt.)
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 900 g wody
- 300 g zakwasu na żurek
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki cukru
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1277 kJ / 305 kcal
- Białko
- 14.7 g
- Węglowodany
- 19.5 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Błonnik
- 3.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa grochowa
1 Std.
Kapuśniak
50min
Zupa ogórkowa
30min
Krupnik
40min
Wigilijna kapusta z grochem
2 Std. 20 Min
Żurek
50min
Fasolka po bretońsku
13h 30 min
Barszcz czerwony zabielany
45min
Zupa szczawiowa
35min
Barszcz biały wielkanocny
1 Std. 10 Min
Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą
1 Std. 30 Min
Góralska kwaśnica
1 Std. 30 Min