Bigos staropolski

4.7 345 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji

Składniki

  • kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
    800 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oleju
    20 g
  • kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska, toruńska), pokrojonej w półplasterki
    200 g
  • wędzonego boczku pokrojonego w 1 cm kostkę
    200 g
  • wody do zalania kapusty
    650 - 750 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
    5
  • grzybów, suszonych
    8
  • ziarna ziela angielskiego
    4
  • ziarna pieprzu czarnego
    4
  • liście laurowe, suszone
    2
  • owoce jałowca
    4
  • mięsa wieprzowego np. łopatki wieprzowej lub szynki, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
    200 g
  • mięsa wołowego np. łopatki wołowej lub szpondra, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
    200 g
  • czerwonego wina wytrawnego
    75 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 301.7 kcal / 1263 kJ
Białko 21.2 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 13 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 3.2 g
Sód 1596.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...