Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
- 500 g wody
- 800 g kapusty kiszonej
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 140 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 35 g masła
- 2 - 3 szczypty soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 358.5 kJ / 85.7 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 715.3 mg
Alternatywne przepisy
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 godz. 50 min
Wigilijna kapusta z grochem
2h 20min
Kompot z suszu
2 Std. 10 Min
Krupniok zapiekany w kapuście kiszonej
1h 30min
Makówki (Makiełki)
35min
Korzenny śledź z jabłkiem
2h 30min
Warstwowa sałatka śledziowa
2h 45min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 Std. 15 Min
Hekele
2 Std. 40 Min
Bigos
1h 30min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1h 25min
Sałatka jarzynowa na Varomie
50min