Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przyprawa garam masala
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kardamonu
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 1 laska cynamonu, dł. ok. 4 cm, połamana na kawałki
- ¾ łyżeczki goździków
- 2 liście laurowe, suszone, pokrojone na kawałki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Danie
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 4 cm kawałki
- 1 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 150 g ryżu basmati
- 1200 g wody
- 10 g oleju
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 15 - 20 g cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1872 kJ / 447 kcal
- Białko
- 30.8 g
- Węglowodany
- 41.4 g
- Tłuszcz
- 18.4 g
- Błonnik
- 2.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak w sosie satay
30 min
Kurczak w jogurtowym sosie curry
40 Min
Kurczak garam masala
40 Min
Chili con carne
1h
Kurczak garam masala z ryżem
40 Min
Nasi Goreng z kurczakiem
1h 30 min
Przyprawa garam masala
5 Min
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4h 30 min
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
2 godz.
Indyjski kurczak w jogurcie
1h
Curry z soczewicy z kurczakiem
8h 35 min
Maślany kurczak (Butter chicken)
1h