Kurczak garam masala z ryżem

Kurczak garam masala z ryżem

4.5 1.3K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Przyprawa garam masala
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kardamonu
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 laska cynamonu dł. ok. 4 cm, połamana na kawałki
  • ¾ łyżeczki goździków
  • 2 liście laurowe, suszone pokrojone na kawałki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Danie
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 1 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 150 g ryżu basmati
  • 1200 g wody
  • 10 g oleju
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 15 - 20 g cukru

Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 30.8 g
Kalorie 1872 kJ / 447 kcal
Tłuszcz 18.4 g
Błonnik 2.1 g
Węglowodany 41.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...