Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1750 g wody
- 2 ½ łyżeczki soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka tuńczyka, w sosie własnym (masa ryby ok. 180 g), odsączonego z zalewy
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 20 g mąki pszennej
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - ser parmezan, tarty, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2116.2 kJ / 505.8 kcal
- Białko
- 22.5 g
- Węglowodany
- 80.7 g
- Tłuszcz
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 1313.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
40min
Tagliatelle ze szpinakiem
30min
Penne w sosie serowo-śmietanowym
25min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40min
Farfalle z mozzarellą i oliwkami
30min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20min
Makaron z łososiem i szpinakiem
25min
Makaron farfalle z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem
25min
Spaghetti aglio e olio
35min
Sos pomidorowy z tuńczykiem
45min
Spaghetti arrabiata z tuńczykiem
30min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25min