Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g sera żółtego, np. gouda lub ementaler
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 250 g wody
- 250 g krojonych pomidorów, z puszki
-
150
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki -
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 150 g makaronu jajecznego, suchego, w kształcie literek lub zwierzątek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 940 kJ / 224 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 38.8 g
- Tłuszcz
- 6.2 g
- Błonnik
- 3.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegański sos boloński
40 min
Makaron w sosie pomidorowym
30 min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40 min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40 min
Sos boloński
55 min
Sos pomidorowy z tuńczykiem
45 min
Lekki sos pomidorowy (dla dzieci)
20min
Makaron po bolońsku
40 min
Sos pomidorowy
40 min
Spaghetti napoletana
40 min
Sos warzywny do makaronu
40 min
Sos neapolitański
1h